Dieta na refluks żołądka ma na celu złagodzić dokuczliwe objawy przewlekłej choroby refluksowej, jak: ucisk w nadbrzuszu czy wymioty z żółcią. Leczniczy jadłospis powinien dostarczać organizmowi lekkostrawnych produktów spożywczych, czyli takich, które nie zalegają długo w żołądku i nie powodują nasilenia objawów choroby.

Refluks jelitowo-żołądkowy – na czym polega choroba?

Zaburzeniem czynnościowym przewodu pokarmowego jest refluks żołądka. Choroba ma charakter przewlekły i towarzyszą jej takie objawy, jak: silny ból nadbrzusza czy wymioty żółcią. Refluks żołądka to stan, w którym sole kwasów żółciowych razem z zasadową częścią dwunastnicy cofają się do żołądka, zamiast kierować się w stronę jelit. Choroba może dotknąć także przełyk. W przypadku refluksu żołądkowo-przełykowego pojawiają się takie objawy, jak: zgaga, kwaśne odbijanie, pieczenie za mostkiem, kaszel, chrypa czy nieprzyjemny posmak goryczy w ustach.

 

Na czym polega dieta przy refluksie żołądka?

Lekkostrawna dieta jest podstawą w leczeniu refluksu jelitowo-żołądkowego. Posiłki powinny być małe, ale jedzone często, przynajmniej 5 razy dziennie i najlepiej o stałych porach. Istotą diety refluksowej jest znaczne ograniczenie tłuszczu, który nasila nieprzyjemne objawy choroby. U osób z nadwagą dieta nie tylko powinna być lekkostrawna, ale i niskokaloryczna. Produkty zalecane dla chorych na refluks to:

  • chude mięso, np. drób, cielęcina, indyk,
  • dobrej jakości wędliny, np.: polędwica,
  • produkty mleczne z obniżoną zawartością tłuszczu, jak: kefir, jogurt naturalny, mleko czy maślanka,
  • warzywa, najlepiej: marchew, szpinak, kalafior, ziemniaki, buraki,
  • przyprawy, np.: estragon, rozmaryn, oregano, bazylia,
  • napoje, np.: woda niegazowana, ziołowe herbaty ale z wyjątkiem naparu z mięty pieprzowej.

 

W diecie refluksowej należy całkowicie zrezygnować ze smażonego jedzenia. Dania można przygotowywać na inne sposoby, np.: dusić, pieczenie piec w folii czy gotować na parze. Istotne jest również tempo jedzenia. Połykanie w pośpiechu, bez dobrego rozdrobnienia pokarmu, może jedynie nasilić symptomy refluksu.

 

Refluks żołądka – produkty zakazane

Przestrzeganie diety pomaga złagodzić nieprzyjemne objawy choroby refluksowej. Istnieją produkty oraz napoje, których nie należy włączać do codziennego jadłospisu, gdyż mogą one jedynie nasilić chorobę. Są niemi:

  • tłuste gatunki mięs, np.: kaczka, gęś,
  • tłuste wędliny, jak: salami, baleron, kiełbasa, salceson, pasztety,
  • wysoko przetworzone jedzenie, fast-foody,
  • tłusty nabiał, sery żółte, topione, pleśniowe,
  • warzywa takie jak: pomidory, cebula oraz ogórki,
  • sosy i potrawy na bazie octu, np. grzyby marynowane, papryka w occie czy korniszony,
  • wszystkie ostre przyprawy, jak: chili, pieprz czarny i cayenne, curry,
  • czekolada i wszystkie desery i dodatki z jej zawartością,
  • gazowane napoje,
  • sok cytrynowy, pomarańczowy, grapefruitowy, pomidorowy,
  • mocna kawa i herbata, zwłaszcza wypijana na czczo,
  • alkohol w każdej postaci.

 

W przypadku refluksu żołądkowo-przełykowego warto również pamiętać o tym, aby posiłki nie były za gorące, ani za zimne. Żołądek i przełyk bowiem źle reagują na gorąco oraz zimno. W diecie refluksowej należy również unikać mieszania ze sobą różnych produktów. Wybierając się na wesele czy przyjęcie imieninowe, w jedzeniu serwowanych dań należy zachować umiar i wybierać produkty lekkostrawne, bez tłuszczu, czekolady, ostrych przypraw czy kwaśnych dodatków.