Ferrytyna jest białkiem, magazynującym żelazo w organizmie człowieka. Jego poziom sprawdza się przez badanie biochemiczne, które pozwala na uzyskanie informacji o ilości tego białka w organizmie. Największe stężenie ferrytyny występuje w wątrobie, śledzionie, mięśniach oraz szpiku kostnym. Jej normy wynoszą: 15-400 ug/l – dla mężczyzn i 10-200 ug/l – dla kobiet.

Ferrytyna – za co odpowiada?

Ferrytyna w organizmie człowieka gromadzi żelazo, które jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten odgrywa bardzo ważną rolę w pobieraniu tlenu, jest ważnym budulcem mięśni oraz wzmacnia układ immunologiczny (odpornościowy). Nadmiar ferrytyny może prowadzić do: zapalenia stawów, upośledzenia wątroby, śledziony i szpiku kostnego. Przyczyną zbyt dużego stężenia tego białka we krwi może być: hemochromatoza (za wysokie stężenie żelaza), nadmierne picie alkoholu, wirusowe zapalenie wątroby, niewydolność nerek oraz nowotwór.

Co oznacza niedobór ferrytyny?

Niedobór ferrytyny w organizmie objawia się: nadmiernym wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, bólami mięśniowymi, bladością, osłabieniem układu odpornościowego, zawrotami głowy oraz przyśpieszoną akcją serca. Niedobór ferrytyny może wskazywać na anemię, czyli niedokrwistość organizmu. Zazwyczaj przyczyną zbyt niskiego stężenia ferrytyny jest niedobór żelaza, który najczęściej spowodowany jest niedożywieniem. Na deficyt tego pierwiastka najbardziej narażone są kobiety, które mają obfite krwawienia miesiączkowe. Wśród przyczyn niedoboru żelaza należy wymienić również: częste krwawienia z układu pokarmowego, zaburzenia krzepnięcia, długotrwałe biegunki oraz stosowanie diet, które wyniszczają organizm człowieka.

Informacje o autorze Redaktor Serwisu

copyright 2017