Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, wytwarzanym podczas trawienia białek. Jej zbyt wysoki poziom może doprowadzić do miażdżycy oraz chorób zakrzepowo-zatorowych: udaru mózgu i zawału mięśnia sercowego. Za wysoki poziom homocysteiny najczęściej odpowiada nieprawidłowa dieta – uboga w witaminy B12 i B6 oraz kwas foliowy. Przyczyną takiego stanu mogą być również choroby, w tym przede wszystkim: białaczka, łuszczyca, rak jajnika oraz niewydolność nerek i tarczycy.

Jak zbadać poziom homocysteiny?

Poziom homocysteiny bada się, oddając na czczo krew lub mocz. Wynik w normie powinien mieścić się w przedziale od 7 do 10 mol/l. Za bezpieczny dla zdrowia traktuje się również wynik poniżej 15 mol/l. Jednak stężenie homocysteiny w osoczu krwi powyżej 11 mol/l może skutkować uszkodzeniem naczyń krwionośnych. Natomiast za hiperohomocysteinemię (zbyt wysoki poziom homocysteiny w organizmie człowieka) uważa się stan, w którym wynik badań sytuuje się w przedziale od 20 do 30 mol/l. Przy zdiagnozowaniu hiperohomocysteiny warto wykonać dodatkowo badanie na mutację genu MTHFR, które wykaże czy za zbyt wysoki poziom aminokwasu odpowiada genetyka. W takim przypadku można mówić o hiperhomocysteinie wrodzonej.

Jak obniżyć poziom homocysteiny?

Najłatwiejszym sposobem na obniżenie poziomu homocysteiny jest przyjmowanie kwasu foliowego, który dostępny jest w aptekach bez recepty. Ponadto należy również wyeliminować z codziennej diety takie produkty, jak: czerwone mięso, sery żółte oraz słodycze. Jadłospis osoby, która ma zbyt wysoki poziom homocysteiny, powinien być bogaty warzywa i owoce, w tym szczególności: sałatę, brokuły, groch, fasolę, kapustę, brukselkę, banany i pomarańcze.

Informacje o autorze Redaktor Serwisu

copyright 2017